SGNM
SGNM
Door
Sten Knaven
Director Sales & Marketing
Geplaatst op
11/2019
Leestijd
3 minuten
Categorieën
Blog
Omnichannel
Nieuws
Door
Sten Knaven
Director Sales & Marketing
Geplaatst op
11/2019
Leestijd
3 minuten
Categorieën
Blog
Omnichannel
Nieuws

Wat je nu moet doen om als MKB bedrijf de eerste stap te zetten met artificial intelligence

De ontwikkeling van AI gaat razendsnel en gaat grote gevolgen hebben voor allerlei industrieën en bedrijven. Lees hier wat je als MKB bedrijf moet doen om van start te gaan met artificial intelligence.

De meeste bedrijven en ondernemers zien veel kansen in artificial intelligence en geven aan dat ze hier in de toekomst meer in willen investeren. Grote bedrijven zetten al vol in op AI door te investeren in nieuwe ontwikkelingen die het bedrijf helpen om te innoveren met AI. Veel MKB bedrijven lopen echter achter en weten niet goed hoe ze op dit moment al de eerste stap kunnen zetten op het gebied van AI. Ook de Nederlandse overheid ziet de achterstand bij MKB bedrijven.

“Het merendeel van de Nederlandse bedrijven herkent de potentiële impact van AI op hun eigen activiteiten en geeft aan dat de inzet van AI prioriteit moet krijgen. We zien dat een aantal Nederlandse bedrijven serieus inzetten op AI. Maar de adoptie onder het MKB en het aantal startups en scale-ups moet fors omhoog.”

MKB bedrijven denken vaak dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat het nog te vroeg is om iets met AI te doen. Het is echter een feit dat nieuwe ontwikkelingen steeds sneller worden geadopteerd en dat er op dit moment daadwerkelijk industrieën en banen aan het verdwijnen zijn door de opkomst van AI. De ontwikkeling van AI gaat razendsnel en gaat grote gevolgen hebben voor allerlei industrieën en bedrijven.

Een ander bezwaar van MKB bedrijven is dat ze niet de budgetten hebben om iets met AI te kunnen doen. Op dit gebied gaan de ontwikkelingen echter ook razendsnel. Steeds meer AI toepassingen worden toegankelijk gemaakt en geïntegreerd in gebruiksvriendelijke software. Waar je eerst nog AI ontwikkelaars nodig had om bijvoorbeeld een beeldherkenningsysteem te bouwen, kun je nu met een paar klikken je eigen beeldherkenningssysteem trainen. Experimenteer bijvoorbeeld met deze tool om je eigen beeldherkenningssysteem te bouwen. Je moet wel zorgen voor een goede bron aan data, maar dit is iets dat in veel gevallen prima door bestaande medewerkers kan worden opgebouwd.

De bezwaren om iets met artificial intelligence te gaan doen worden steeds kleiner en voor je het weet verwijt je jezelf dat je niet eerder stappen hebt gezet. We hebben gezien hoe snel nieuwe technologieën de muziek-, film- en boekenindustrie op hun kop hebben gezet. En hoe webwinkels als CoolBlue het hebben gewonnen van de V&D. Dezelfde ontwikkeling vindt as-we-speak plaats op het gebied van artificial intelligence en het is daarom essentieel voor MKB bedrijven om nu al de eerste stappen te zetten. En zo moeilijk hoeft die eerste stap helemaal niet te zijn. Sterker nog, wat je op dit zou moeten doen is slechts het volgende:

Zorg dat iedereen in je bedrijf leert wat de mogelijkheden van AI zijn

Een aantal terreinen waar AI op dit moment al een rol speelt, of gaat spelen in de nabije toekomst, zijn sales, marketing, customer service, automatisering van processen, voorraadbeheer, strategische beslissingen, legal, finance.. Je merkt het al; AI beïnvloedt alle aspecten van je bedrijf. Als ondernemer is het niet te overzien waar alle kansen liggen op het gebied van AI. Het is daarom belangrijk om iedereen in je bedrijf op te leiden om na te kunnen denken over kansen met AI. De beste oplossingen komen voort uit concrete problemen die medewerkers signaleren in hun dagelijkse werkzaamheden. Geef hen de know-how om vanuit artificial intelligence toepassingen na te denken over oplossingen. Organiseer bijvoorbeeld workshops of trainingen over AI met je medewerkers, zodat je een gedeelde visie over AI kunt creëren binnen je bedrijf.

Iedereen kan een bijdrage leveren om te profiteren van AI. Dit betekent niet dat iedereen in je bedrijf moet leren coderen, maar eigenlijk juist het tegenovergestelde. Houd je trainingen op een hoog niveau door groots denken te stimuleren en te denken in mogelijkheden waarbij processen volledig geautomatiseerd zouden kunnen worden. Maak duidelijk dat de onderliggende missie is om de grenzen van jullie technisch inzicht te verleggen. Deze manier van denken leidt tot oplossingen die je eerst niet voor mogelijk hield, maar die met artificial intelligence binnen handbereik komen.

Zo bouw je als MKB bedrijf op dit moment al aan een artificial intelligence visie en zorg je dat kansen op het gebied van AI inzichtelijk worden gemaakt.

Download onze brochure om meer te weten over onze marketing­dienstverlening
Naam
Telefoon
E-mailadres
Dank je! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Download hier de brochure
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier. Probeer het handmatig via: info@sgnm.nl
SGNM kantoorruimte met medewerkers